Vigtigste Cyste

Sygdomme i binyrerne - hvordan symptomer opstår

Sygdomme i binyrerne betragtes som alvorlige lidelser, fordi de medfører alvorlige afvigelser i menneskets arbejde.

Binyrerne er et uundværligt organ, og hormonerne de producerer er afgørende for kroppen.

Hovedårsagerne til binyrebarksygdomme er oftest forbundet med øget produktion eller mangel på hormoner direkte fra binyrerne eller hormonerne i hypofysen.

Hvad er binyrerne og hvad er deres funktioner?

Binyrerne er parret kirtler placeret i hulrummet bag peritoneum over nyrerne.

De udfører mange vigtige funktioner:

  • Tag del i metaboliske processer;
  • Producere hormoner;
  • Stimulere reaktioner på stress;
  • De producerer adrenalin og norepinephrin.

Hvordan man genkender binyrens sygdom?

De mest almindelige sygdomme i kirtlerne:

  • Itsenko-Cushing sygdom;
  • Addison's sygdom;
  • hyperaldosteronisme;
  • Binyrebarker;
  • Nelson syndrom;
  • Adrenogenitalt syndrom.

Cushings syndrom

Forøget effekt på kroppen af ​​binyrebarkhormoner.

Det er bestemt i tilfælde af neoplasma i binyren eller en anden organs tumor.

Nøglefunktioner:

  • Øget tryk
  • Mand overvægtig;
  • Måneagtigt ansigt;
  • Forringet glukosemetabolismen;
  • Atrofi og muskel svaghed;
  • amenorré;
  • hirsutisme;
  • osteoporose;
  • depression;
  • Hovedpine;
  • furunkulose;
  • Kredsløbssygdomme;
  • Formindsket styrke
  • Kramperne skyldes øget skrøbelighed i kapillærerne.

Addison's sygdom

Den primære insufficiens af binyrebarken skyldes ødelæggelsen af ​​selve organets væv.

Sekundær fiasko - i hjernesygdomme, der involverer hypofysen eller hypothalamus, som styrer kirtlernes arbejde.

Primær insufficiens er ret sjælden og forekommer i enhver alder.

Den standard begynder gradvist.

Hos patienter med sekundær svigt ses de fleste af de samme tegn som hos patienter med Addison's sygdom, men der er ingen hudangivelser.

Blandt årsagerne til sygdommen hedder:

  • Immunitetsforstyrrelser;
  • Binær tuberkulose;
  • Lang hormonbehandling;
  • Svampesygdomme
  • sarkoidose;
  • Overtrædelse af nedgravede proteiner
  • aIDS;
  • adrenoleukodystrofi;
  • Operation for at fjerne binyrerne.

Hovedfunktionerne er:

  • Øget træthed;
  • Svaghed først efter stress eller stressfulde angreb
  • Tab af appetit
  • Hyppige forkølelser;
  • Dårlig ultraviolet tolerance, manifesteret af en stærk solbrændthed;
  • Vægttab
  • Hyperfarvning af brystvorter, læber, kinder
  • Reduceret tryk
  • Hjertebanken;
  • kvalme;
  • opkastning;
  • Ændre forstoppelse og diarré
  • Fald i blodglukoseniveauer
  • Krænkelse af nyrerne med en manifestation i form af natturinering;
  • Overtrædelser af opmærksomhed, hukommelse;
  • depression;
  • Kvinder - hårtab pubic og armhuler;
  • Reduceret seksuel lyst.
  • Hypokorticisme er påvist hos mænd og kvinder i 30-40 år.

hyperaldosteronisme

Hyperaldosteronisme er en lidelse, hvor der er en øget produktion af aldosteron af disse kirtler.

Der er flere grunde til denne fejl:

  • Alvorlig leverskade
  • Kronisk nefritis;
  • Hjertesvigt.

I tilfælde af mangel på cortex opstår der en immunitetssygdom, som bliver en fuldstændig sammenbrud af hele organismen.

Årsagerne til processen er:

  • Nekrose efter fødslen
  • Nederlag af hypofysen;
  • Maligne tumorer
  • Langvarig infektion.

Tegn på alle former for hyper aldosteronisme:

  • Muskel svaghed;
  • migræne;
  • Bikser af takykardi
  • Træthed;
  • polyuri;
  • kramper;
  • hypervolæmi;
  • hævelse;
  • Forstoppelse.

Binyre tumorer

Binyre tumorer omfatter følgende:

  • aldosteronoma;
  • glyukokortikosteroma;
  • kortikoestroma;
  • glyukoandrosteroma;
  • feokromocytom - lokal stigning i antallet af kirtelceller.

De fleste af disse formationer er godartede, og de forekommer meget sjældent.

Årsagerne til organtumorer er ukendte. De er snarere arvelige.

Binyrerne producerer hormoner, der styrer metabolisme, tryk og kønshormoner.

De vigtigste symptomer på denne lidelse afhænger af, hvilken slags hormon det producerer overdrevent.

Tumorer i kroppen har følgende symptomer:

  • Trykforøgelse
  • Følelse af hjertesvigt
  • Muskel svaghed;
  • Hyppig vandladning om natten
  • Hovedpine;
  • sveden;
  • panik;
  • irritabilitet;
  • Åndenød;
  • kvalme;
  • opkastning;
  • Smerter i maven, brystet;
  • Pallor eller skylning af ansigtet;
  • Forstyrrelse af seksuel udvikling
  • Ændre udseendet af mænd og kvinder;
  • Cyanose af huden;
  • kramper;
  • Aches i leddene;
  • Overtrædelse af blodsukker
  • ryste;
  • kulderystelser;
  • Tør mund

Komplikationer er blødning i øjet retina, lungeødem, nedsat blodcirkulation i hjernen.

Nelson syndrom

Akut binyreinsufficiens - akut koma.

Det ser ud som følge af:

  • Allerede eksisterende kirtelhormonmangel;
  • Under operation for at fjerne kirtler på grund af Itsenko-Cushing sygdom;
  • Med abrupt afbrydelse af glukokortikoider;
  • Schmidt syndrom.

Denne lidelse kan forekomme hos en nyfødt på grund af blødning i kirtlerne under vanskeligt arbejde eller infektionsvirkning.

Denne lidelse kaldes Waterhouse-Frideriksen syndrom.

Det kræver lægehjælp og akut levering til hospitalet.

Nelson's syndrom er ejendommeligt for:

  • Alvorlige hjerteproblemer;
  • Trykfald
  • Forstyrrelser i mave og tarm
  • Mentale lidelser;
  • Manglende energi;
  • svaghed;
  • dyspepsi;
  • Forstyrret appetit
  • Pigmentering på huden;
  • Væsentlig vægttab
  • Lavere blodsukker
  • nykturi;
  • Almindelig sved;
  • Kold i lemmer;
  • Forringelse af bevidsthed;
  • Sjælden vandladning
  • Besvimelse med udviklingen af ​​koma.

Adrenogenitalt syndrom

Medfødt hyperplasi af kortere af kirtlerne forener et kompleks af medfødte lidelser forårsaget af mutationer på genetisk niveau.

Sygdommen opstår på grund af forstyrrelsen af ​​21-hydroxylaseenzymsystemet.

Symptomer på syndromet:

  • virilisering;
  • Øget kaliumindhold
  • Tidlige puber hårdhed;
  • hjerterytmeforstyrrelser
  • akne;
  • Sen første menstruation;
  • Vandbalanceforstyrrelse;
  • hirsutisme;
  • Menstruationsforstyrrelser;
  • Reducerer størrelsen på bryst, livmoder og æggestokke;
  • Forøg klitoris.

Denne overtrædelse er årsagen til infertilitet.

Funktioner af binyrebarksygdom hos kvinder

Forøget produktion af mandlige hormoner hos kvinder forårsager en forandring, som kaldes "hyperandrogenisme".

En overvægt af mandlige hormoner i svagere køn påvirker evnen til at blive gravid og bære et barn.

En kvinde i en situation med en sådan overtrædelse bør være under kontrol af en gynækolog i forbindelse med truslen om abort.

Det er nødvendigt at kontrollere niveauet af mandlige hormoner i hendes krop for at justere behandlingsregimen.

Oftest behandles hyperandrogenisme ved hjælp af kunstige analoger af cortisol. Disse lægemidler er ordineret til at neutralisere hypofysenes virkning på kirtlerne.

Ved produktion af en stor mængde adrenalhormoner fremkommer der alvorlige manifestationer.

Overdreven produktion af kortisol forårsager Cushings syndrom, og for mange mandlige hormoner hos kvinder forårsager maskulinisering.

Kortisol neutraliserer normalt produktionen af ​​adrenocorticotropin, som udskilles af hypofysen.

Kronisk mangel på kortisol manifesteres af adrenogenitalt syndrom.

Med hensyn til symptomer på binyrebarksygdom hos kvinder svarer de til de generelle karakteristika, der er beskrevet ovenfor.

Hvordan diagnosticeres og behandles binyrebarker?

Der er et arsenal af undersøgelsesmetoder til påvisning af organers sygdomme:

  • Blod- og urintest;
  • Selektiv kateterisering af binyrerne;
  • Hormonale test;
  • Røntgen af ​​kraniet for at bestemme hypofysenes størrelse
  • Beregnet tomografi;
  • Magnetisk tomografi;
  • Røntgen af ​​skelettet knogler for at opdage tegn på osteoporose.

For at starte genoprettelsen af ​​binyrerne skal du stoppe med at tage hormonelle præventionsmidler. Dette kan ikke gøres straks, hvis modtagelsen var lang.

For at hjælpe kirtlerne, urter, C-vitamin og B, er sporstoffer nødvendige. Hvad der er vigtigt er revisionen af ​​livsstil, rekreation, gode relationer. Sørg for at fuldføre ernæring.

Behandling af binyrerne og hele kroppen med en stærk udtømning er mulig og nødvendig, men vil tage meget længere tid.

Interessante oplysninger om behandling og diagnosticering af binyrens sygdomme findes i videoen:

Hvad er sygdommene i binyrerne

I medicin er der en så specialiseret del som endokrinologi. Dens isolering og udvikling indikerer betydningen af ​​de endokrine kirtler i menneskelig patologi. Ved at levere hormoner direkte til blodet, giver de vejledning til mange funktioner i kroppen.

Sygdomme i binyrerne er resultatet af sammenbruddet af de normale aktiviteter i små formationer, der sidder på nyrernes øvre kant. De bør overvejes under hensyntagen til afvigelser i retning af øget og nedsat præstation, hvilket vurderes ud fra kvantitativ bestemmelse af hormoner i blodet og symptomerne.

Hvad kan forårsage en forstyrrelse?

Binyrerne findes ikke isoleret, de er udsat for alle negative faktorer (ydre og indre) på lige fod med andre organer. For dem er det vigtigt at have en god blodforsyning, forbindelse med nervesystemet. Derfor er der i systemiske sygdomme (især autoimmun genese) sikkert adrenal nyresvigt.

Hormonale svigt kan skyldes livsstil. I sådanne tilfælde er årsagerne forårsaget af personen selv og det omgivende sociale miljø:

  • afhængighed af alkohol, rygning, narkotika;
  • kaffe misbrug
  • spiseforstyrrelser i forskellige sultedieter, spise om natten, betydelig overbelastning af fordøjelsessystemet;
  • arbejde i forhold til kronisk stress (f.eks. i transport, udfører rollen som afsender, i ministeriet for nødsituationer).

Faktorer af binyrens sygdom er:

  • Kvinder har graviditet, hyppig levering;
  • overgangsalderen;
  • nedsat seksuel udvikling af barnet, fra barndommen;
  • langsigtet medicin;
  • komplikationer af sygdomme i nyrerne, leveren, skjoldbruskkirtlen, bugspytkirtlen;
  • den tuberkuløse proces i binyrerne som spredning af lungform eller isoleret ekstrapulmonal lokalisering i nyrerne og andre urinorganer;
  • langvarig depression
  • arvelig disposition i familien.

Hvordan mistanke om binyrens sygdom?

Før udviklingen af ​​et komplet billede af binyrens sygdomme, viser tegn på deres utilstrækkelighed eller omvendt øget intensiv funktion. I denne fase reagerer personen godt på behandlingen. Derfor er det nødvendigt, at lægerne identificerer de foreløbige symptomer på sygdommen hos børn under forebyggende lægeundersøgelse.

Symptomer på hyperfunktionel tilstand:

  • konstant følelse af svaghed;
  • søvnighed om dagen og søvnløshed om natten
  • Udseende i form af irritabilitet;
  • nogle gange åbenlyse panik manifestationer (angreb);
  • hyppige knoglefrakturer på grund af øget skrøbelighed, osteoporose;
  • påvisning af hypertension, højt blodsukker
  • akkumulering af overskydende vægt
  • muskelkramper
  • forstyrrelse af fordøjelsessystemet
  • mangel på seksuel lyst
  • infertilitet i en ung alder;
  • hos kvinder, forstyrrelse af menstruationscyklussen;
  • hos mænd, tegn på prostataadenom, erektil dysfunktion;
  • hovedpine.

Når hormonelle insufficiens i binyrerne er bestemt:

  • tab af appetit og vægttab
  • hudpigmentering, cyanose på læberne;
  • tendens til hypotension (lavt blodtryk)
  • klager over svimmelhed, ekstrem træthed
  • muskelmasse er tabt eller udvikler sig ikke;
  • hyppige klager over mavesmerter, forstoppelse eller diarré, oppustethed
  • apatisk tilstand, depression er mulig;
  • konstant hjerterytme, takykardi;
  • hånd tremor;
  • øget hårtab
  • nedsat opmærksomhed, lav evne til at lære og lære af skolebørn;
  • en overflod af acne på baggrund af højfedt hud;
  • dannelsen af ​​sekundære seksuelle karakteristika eller deres forvrængning.

Hvis der er et klart vægttab med en tilstrækkelig kost, kan de første symptomer på binyrens sygdom mistænkes. Binyrebarksygdomme er mere almindelige blandt kvinder. Det menes at dette skyldes betydelige fysiologiske udsving i hormonbalancen i løbet af livet på grund af graviditeter.

diagnostik

Diagnose af binyrebarksygdomme udføres ikke kun på eksterne tegn og klager hos patienter. For at identificere kvantitative afvigelser i produktionen af ​​hormoner findes der laboratoriemetoder til bestemmelse af. De er biokemiske undersøgelser baseret på bestemmelsen af ​​selve hormonerne eller deres metabolitter.

Analyser udføres på venøst ​​blod taget om morgenen på tom mave. Testning er muligt flere gange om dagen for at detektere en hormonoscillationskurve. Nogle prøver placeres på urinen udskilt pr. Dag.

Sørg for at anvende metoderne til at studere funktionerne i lever, nyrer (enzymer, resterende nitrogen, elektrolytter).

For at bestemme størrelsen, strukturen, er blodforsyning sådanne metoder anvendt:

  • ultralyd undersøgelse;
  • magnetisk resonans og computertomografi;
  • multispiral version af computertomografi;
  • radioisotop diagnose for at identificere processen med dannelse af neoplasma.

Hvilke sygdomme i binyrerne er mest almindelige?

Binyrens hovedpatologi er opdelt efter princippet om hyper- og hypofunktion.

Sygdomme med øget funktion omfatter:

  • tumorer stammer fra forskellige lag af binyrerne (kortikosterom, aldosterom, ganglioneurom osv.);
  • Itsenko-Cushings sygdom og syndrom forbundet med sekundær læsion af øget produktion af det adrenokortikotrope hormon, der stimulerer hypofysen;
  • hyperandrogenisme - på baggrund af adrenogenital syndrom ledsages af unormal produktion af kønshormoner i binyren.

Patologi med adrenal insufficiens:

  • Addison's sygdom;
  • Waterhouse-Frideriksen syndrom - med meningokokinfektion, virkningerne af fødselstrauma, blødninger i parenchysvævet, er sjældne;
  • Nelson syndrom - kronisk adrenal insufficiens forbundet med hypofyse tumorer;
  • akut (primær) adrenal insufficiens - ledsager svære sygdomme i indre organer, kræver øjeblikkelig behandling, fordi det skaber en fare for patientens liv:
  • sekundær fiasko - ledsaget af et fald i produktionen af ​​adrenokortikotrop hormon i hypofysen.

Overvej oprindelsen af ​​binyrens patologiske tilstande, som kan påvirke mennesker af begge køn, i barndommen og i voksenalderen.

Oprindelsen og klinikken for Itsenko-Cushing sygdom

Oftere er kvinder i alderen 25-40 syge. Sygdommen er sjælden. Kliniske manifestationer:

  • hurtig vægtforøgelse;
  • øget deponering af subkutant fedt i kroppens øvre sektioner (nakke, skuldre, ansigt) og mave;
  • muskelatrofi og svaghed;
  • overdreven tørhed i huden
  • hirsutisme - kropshår på ansigtet;
  • hvide striber på underlivets hud, lår (striae);
  • højt blodtryk
  • stærk appetit og tørst.

Det er mere kendt for klinikere med samme navnssyndrom, der forekommer i binyretumorer, langvarig kortikosteroidbehandling af autoimmune sygdomme og blodsygdomme.

Hvis det er umuligt at behandle en patient med andre lægemidler, så forsøger lægerne at styre løbetid og dosering.

Hvordan manifesterer hyperandrogenisme?

Androgener hos mænd er dannet i testiklerne, i binyrerne - i mindre mængder. Hos kvinder - kun i binyrerne. Forholdet mellem androgener og østrogener skaber den nødvendige balance for de indre organers korrekte funktion under graviditeten.

Med et øget niveau af androgener hos kvinder synes:

  • fedme;
  • arytmi;
  • blodsukker stiger
  • menstruationscyklussen er brudt
  • infertilitet og abort er mulige;
  • stemmen bliver roligere;
  • på ansigtet hirsutisme.

Kliniske manifestationer af tumorer

En neoplasma i binyrens væv kan opstå fra ethvert lag, så hormonelle ændringer afspejler det passende niveau af skade. Vi bør ikke udelukke den høje risiko for metastase fra andre maligne tumorer, som er forbundet med rigelig blodforsyning til organet.

I dette tilfælde skadede binyrerne meget mere end det primære fokus, fordi innerveringen også er mere intens.

Aldosterom forekommer fra cellerne i den glomerulære zone i cortex, bidrager til udviklingen af ​​primær aldosteronisme eller Conn syndrom. Vigtigste manifestationer:

  • vedvarende hypertension
  • hovedpine;
  • svimmelhed;
  • smerte i hjertet og takykardi
  • synshandicap
  • kramper og muskelsmerter
  • nedsat hudfølsomhed;
  • kraftig urin.

Klinikken er forbundet med overdreven produktion af mineralcorticoider.

Ganglioneurom henviser til godartede tumorer. Det kommer fra nerverstammerne og slutningerne. Lokaliseret i en hvilken som helst afdeling af binyrerne, fordrejer syntesen af ​​hormonelle stoffer, klemmer vævet.

Corticosterom forekommer fra det kortikale lag og fører til udviklingen af ​​sekundært Itenko-Cushing-syndrom.

Feokromocytom betragtes som en godartet tumor, men øget produktion af catecholaminer kan føre til alvorlige lidelser i det kardiovaskulære system. Ofte fundet hos kvinder 30-50 år. Forårsager vedvarende forhøjelse af blodtrykket, kriseforløbet af hypertension, vanskeligheder ved behandling. Vær sikker på at blive taget i betragtning i kardiologi blandt differentierede diagnoser af symptomatisk hypertension.

Mielolipoma er en godartet neoplasma fra fedtvæv og erytrocytkimceller. Hormonal aktivitet er ikke bekræftet. Lokaliseret i det omkringliggende fedtvæv i binyrerne. Opdaget hos personer med øget vægt i en alder af 50-60 år.

Incidentom er lokaliseret i bukhulen, kan forekomme som en malign og ikke-kræftformet formation. Men som en volumetrisk krop klemmer tilstødende skibe og nerver. Opdaget ved ultralydsundersøgelse af uklare mavesmerter.

Hvordan er Addisons sygdom forbundet med binyrerne?

Addisons sygdom tjener som bevis for den primære inferioritet af det kortikale lags funktion i alle dens zoner, nemlig ledsaget af utilstrækkelig syntese:

Diagnosticeret lige så ofte hos kvinder og mænd i alderen fra 20 til 40 år.

Diagnostisk er vigtig for tidligt at teste for stimulering af Kosintropin. Efter introduktionen skal niveauet af kortisol om en time øges med 2 gange.

Patientobservation viste, at halvdelen af ​​dem udviklede autoimmune reaktioner i deres levetid.

Kliniske manifestationer er forbundet med:

  • hypotension, reduceret hjerteudgang;
  • nedsat udskillelse af mavesaft
  • et signifikant fald i glucose og tab af glycogen depot i leveren;
  • krænkelse af blodets mineralsammensætning
  • patologiske ændringer i glomerulær filtrering med passage af protein i urinen (proteinuri).

Patienterne er opmærksomme på følgende symptomer:

  • betydeligt vægttab
  • irritabilitet;
  • hånd tremor;
  • tendens til hypotension
  • tørst efter salt mad;
  • hud hyperpigmentering;
  • hjertebanken, svær træthed;
  • depression af psyken;
  • tør hud.

Alvorlig sygdom - adrenalkriser, ledsaget af et kraftigt fald i blodtrykket, en tilstand af chok.

Andre manifestationer af reduceret funktion

Et fald i funktionen er mulig med en mekanisk virkning på binyrens væv. En lignende mekanisme manifesteres i apopleksi (blødning) i cortexområdet.

Blødninger kan bære:

  • central karakter;
  • har fokalitet
  • udtrykt i form af hjerteanfald.

Der er enkelt og bilateralt.

Ofte ledsager fødselstrauma hos nyfødte, udtalt toksicose under graviditeten. Hos børn er der mere med trombose af navlestiften, intrauterin asfyxi.

I form af et infektiøst toksisk chok, opkaldt efter forfatterne, der beskrev forfatterne, rammer Waterhouse-Friederiksen syndrom op til 20% af patienterne med almindelig meningokokinfektion. Det er klinisk udtrykt i tegn på læsion af det vasomotoriske center med hyppig død.

I udviklingsmekanismen antages det, at de adaptive funktioner i hypofyse-adrenalsystemet er udtømt. Ved giftigt chok er det muligt, at der ikke er anatomiske forandringer i binyrens væv.

Patienter dør på baggrund af akut adrenal insufficiens i strid med alle former for stofskifte.

Nelson syndrom er en kronisk adrenal insufficiens, der opstår efter fjernelse af begge binyrerne for at behandle Itsenko-Cushings sygdom. Det forekommer også, når binyrerne er udarmet af hormoner i en hypofysetumor.

De vigtigste symptomer skyldes tumorundertrykkelse af hjernestrukturer og deres forskydning:

  • ansigtet af patienten bliver rundt, erhverver en rødlig farvetone;
  • ujævne fedme;
  • nedsat lugtesans, smagsoplevelse, vision;
  • tørhed og hyperpigmentering af huden
  • klager over rygsmerter, muskelsvaghed.

Krisestrømmen er mulig med:

  • sænke blodtrykket
  • opkastning;
  • knoglesmerter;
  • stærk svaghed.

Hos børn kan misdannelser findes i form af:

  • fraværet af en af ​​binyrerne, mens den anden er forstørret og antager funktionen af ​​begge;
  • adhæsioner mellem sig selv og med nyrerne, leveren;
  • usædvanlig placering (ektopi)
  • cystisk ændring;
  • cytomegali - parenchyma består af store celler med en uændret total størrelse af kroppen.

Symptomer afhænger af kirtlernes funktionelle evne til at kompensere for deres anatomiske svigt.

behandling

Behandlingsforanstaltninger begynder med ernæringsmæssige korrektioner. Patienterne har brug for individuelle anbefalinger under hensyntagen til fordøjelsessystemernes arbejde, vægtafvigelser, undersøgelsesresultater.

Et væsentligt element er vitaminer. De er en del af de nødvendige enzymer, derfor tjener til at normalisere syntese af hormoner.

For tumorer er kirurgisk fjernelse den eneste vej. Hypofysen drives af neurokirurger. Efter fjernelse af binyrerne i Itsenko-Cushings sygdom anvendes strålebehandling for øjeblikket for at undgå tumorvækst i den forreste hypofyse.

Patienter med akut mangel kræver akut intravenøs erstatningsterapi med høje doser syntetiske hormonelle lægemidler (Prednison, Hydrocortison). For at forebygge de negative virkninger af kortikosteroider, om nødvendigt, langvarig behandling med de mest rensede stoffer (Polcortalon, Dexamethason, Triamcinolone).

Kronisk svigt kræver livslang brug af hormonelle lægemidler.

Tendensen til et kronisk forløb af binyrens endokrine sygdomme kræver en fuldstændig undersøgelse af patienten, mulig høring af en endokrinolog, især i barndommen med symptomer på vægtændring, udseende af pigmentering og forstyrrelser i fordøjelsessystemet.

Hormoner i hypofysen og binyrerne

Efterlad en kommentar 4,051

Nøglesystemet i hormonel regulering er hypotalamus-hypofysen-adrenalsystemet. Denne akse er hovedregulatoren for alle vigtige reaktioner, der sikrer integriteten af ​​livsprocesser i kroppen. Akslen i hypothalamus-hypofysen-binyrerne (HGN) er et komplekst mønster i kæden af ​​interaktioner og signaler af tre vigtige organer i systemet.

Interaktionen mellem de endokrine kirtler

Balanceret arbejde i binyrerne er tilvejebragt af hypofysenes indflydelsescenter og adrenocorticotrop hormon (ACTH). Således opstår der en interaktion mellem binyrene, hypofysen og hypothalamus. Dette koordinerede arbejde er et holistisk system, der sikrer modstanden af ​​den menneskelige krop til ødelæggelse, fremkaldt af stressfulde situationer af eksterne faktorer. Overvej hvert element af HPA separat og processen med deres interaktion med hinanden.

hypothalamus

Dette er et lille område af hjernen, som er udgangspunktet for vekselvirkningen af ​​aksen af ​​HPA. Hans arbejde er rettet mod at sende information fra hjernen til binyrerne. Det koordinerede arbejde i denne kirtle giver kroppen med termoregulering, idet niveauet af vital energi opretholdes. Den cirkadiske rytme ("indre ur" af kroppen) reguleres også af hypothalamusens arbejde.

Hypofyse og dens funktioner

Meget mindre end hypothalamus, men dets rolle mindskes ikke herfra. Hypofysehormoner - antidiuretisk hormon, luteiniserende hormon og væksthormon. De udfører vitale kropsfunktioner. Hypofysen er placeret i bunden af ​​hjernen og forbinder til hypothalamus. Den består af 2 dele: nervøs og glandular. Væksthormoner - Tropiske hormoner og somatropin, der produceres i den forreste del af kirtlen, har en udløsende effekt på binyrerne. Somatropin gennem indflydelse på hormoner somatomedin giver modtagelighed af cellemembraner til indtrængning af næringsstoffer og biologiske stoffer.

Binyrerne

Udfør den endelige del af kæden. De er placeret i de øverste poler af hver af nyrerne, sammen med æggestokkene, er parret kirtler. På trods af at hypofysen er fysisk fjern fra binyrerne, virker de tæt sammen med hinanden ved hjælp af hormoner. Takket være adrenalhormoner (steroid-, sex- og stresshormoner) virker kroppen glat og er hoveddelen af ​​mange kemiske reaktioner.

Hypofysiske virkninger på binyrerne

Hypofysen og binyrens akse styres af hypofysen regulering af glucocorticoid sekretioner. Afbrydelse af hypofysen fører til et fald i bjælkelabberne i binyrerne, hvor glucocorticoidsyntese forekommer. Efter fjernelse eller ødelæggelse af hypofysektomien, undergår den glomerulære adrenallobe, der producerer aldosteron, ikke ændringer.

Fremstillingen af ​​glucocorticoider sker under kontrol af negative processer af inverse forhold mellem binyrens cortex og adrenocorticotropisk hormon i adrenohypofysen. Corticoider regulerer produktionen af ​​ACTH, og det regulerer derefter produktionen af ​​kortisol. Denne proces forekommer ikke direkte mellem binyrerne og hypofysen, men med hypothalamusens deltagelse, som bestemmer koncentrationen af ​​hormonet cortisol i blodet og regulerer syntesen af ​​ACTH.

Rollen af ​​interaktion mellem dele af aksen af ​​HPA

Det hypotalamus-hypofysiske adrenal-system udgør en integreret neuroendokrin kæde, hvorigennem forskellige typer stress giver virkninger på nervesystemet, samtidig med at processerne i hypofyse-adrenalsystemet gennem interaktion mellem hypofys- og binyrerne foregår. Denne proces fremkaldes af flere ændringer i eksterne faktorer, der fører til en stigning i produktionen af ​​binyrebarkhormonerne.

Hvordan giver HGN-aksen kroppens reaktion på stressfulde situationer? I den centrale del af hjernen dannes kortikotropin og frigives, som kommer ind i hypofysen. Corticotropin i hypofysen udløser frigivelsen af ​​adrenocorticotropin. Sidstnævnte kommer ind i blodbanen, som følge heraf adrenal cortex frigiver stresshormoner, især cortisol. Cortisol giver igen indtagelse af stoffer, der er nødvendige for at reagere på stress.

Langvarig bevarelse af høje koncentrationer af kortisol fører til den omvendte proces - undertrykkelsen af ​​forsvarssystemet. Der er derfor en anden side af kontrol, som tilvejebringes af en omvendt interaktionsmekanisme, når forhøjede koncentrationer af cortisol leveres til hypofysen, hvilket suspenderer frigivelsen af ​​adrenocorticotropin. Til gengæld kan højt hævede koncentrationer af cortisol provokere tilstande af psykose og depression. Tilstanden normaliseres, når cortisolniveauer vender tilbage til acceptable niveauer.

Adrenal udmattelse

Kronisk træthed, selv med ordentlig søvn, er en af ​​indikatorerne for kirteludtømning. Hvad sker der med udmattelse i HGN-aksen? Hypothalamus-hypofysesignalerne til binyrerne kan fortsat sendes, men det parrede organ stopper at reagere på dem. Slutresultatet er udmattelse, det vil sige manglende reaktion på stressende faktorer.

Resultatet af udmattelse er en krænkelse af produktionen af ​​mange hormoner, herunder binyrehormoner. Almindelige symptomer på udmattelse:

  • øget daglig træthed
  • sværhedsvanskeligheder på trods af normal søvnvarighed
  • afhængighed af salt;
  • svækkelse af kroppens immunforsvar, sårbarhed mod sygdom;
  • træthed om dagen og udbrud af energi om aftenen;
  • dårlig stress tolerance.

Forstyrrelser i kroppen under udmattelse:

  • forringelse af håret og deres tab;
  • feberiske forhold
  • fartøjernes tilstand er forstyrret
  • forskellige søvnforstyrrelser;
  • svimmelhed;
  • lændesmerter og knæ;
  • generel svaghed
  • seksuel svaghed;
  • tør hud
  • forstyrrelser i mave-tarmsystemet;
  • problemer med tandkøds tandkød og rystelser
  • tinnitus;
  • osteoporose;
  • psyko-følelsesmæssige lidelser.

Stress, konflikt, utilstrækkelig søvn, øget stress nedbryder binyrerne og forårsager derefter binyrens sygdom. I vestlig praksis bruges sedative stoffer til at forebygge og behandle stressede forhold, men det løser ikke selve problemet - en krænkelse af forholdet i HGN-aksen. Kun styrken af ​​alle kirtler på aksen fører til harmonisering af nervesystemet og organismen som helhed.

Sygdomme i binyrerne og hypothyroidisme

1. Med diabetes insipidus varierer den relative tæthed af urin mellem:

a) 1013-1028 (når mængden af ​​urin er 5-20 liter)

b) 1012-1015 (når mængden af ​​urin er 2-3 liter)

c) 1001-1005 (når mængden af ​​urin er 5-20-40 liter)

d) 1003-1009 (når mængden af ​​urin er 5-20 liter)

e) 1022-1043 (når mængden af ​​urin er 2-3 liter)

Korrekt svar: i

2. For det kliniske billede af diabetes insipidus er alt karakteristisk, bortset fra:

a) sygdommens begyndelse er oftest akut, men kan være gradvis

b) efterfølgende polyuri, polakuriya

c) tab af appetit, svaghed, hovedpine, søvnløshed

d) vægttab eller fedme

Korrekt svar: d

3. hos børn er diabetes insipidus normalt ledsaget af karakteristiske tegn, bortset fra:

a) vækstretardering

b) forsinket seksuel udvikling

d) vegetative kriser med sympatisk adrenal karakter

e) sengevædning

Korrekt svar: i

4. Evaluer resultaterne af testen med pituitrin i den hypotalamiske form af diabetes insipidus:

a) mængden af ​​urin er steget, andelen er ikke ændret

b) mængden af ​​urin og tyngdekraft ændrede sig ikke

c) mængden af ​​urin faldt, andelen steg

g) mængden af ​​urin øgedes, faldt andelen

d) mængden af ​​urin er ikke ændret, andelen er steget

Korrekt svar: i

5. Når Itsenko-Cushings sygdom i binyrene finder følgende ændringer:

b) hyperplasi af barken i begge binyrerne

c) normal binyrerne

d) hyperplasi af en af ​​binyrerne

e) atrofi af cortex i en af ​​binyrerne

Korrekt svar: b

6. Ved udførelse af en stor dexamethason Lidd-prøve ændrede udskillelsen af ​​17 OX med urin ikke. Vurder resultatet:

a) Itsenko-Cushing's sygdom

b) Itsenko-Cushing syndrom

c) resultatet er upåliteligt

d) der er ikke noget rigtigt svar

Korrekt svar: b

7. Alle røntgenskilt af Itsenko-Cushing-sygdommen er korrekte, undtagen:

a) osteoporose på bagsiden af ​​den tyrkiske sal

b) osteoporose af hvirveldyrene

c) hyperplasi af begge binyrerne

d) størrelsen af ​​den tyrkiske sadle ændres ofte ikke.

e) størrelsen af ​​den tyrkiske sadle ændres altid.

Korrekt svar: d

8. Ved udførelse af en stor dexamethason Liddle-test faldt udskillelsen af ​​17OX med urin med mere end 50%. Vurder resultatet:

a) Itsenko-Cushing's sygdom

b) Itsenko-Cushing syndrom

d) der er ikke noget rigtigt svar

d) resultatet er upåliteligt

Det rigtige svar er: a

9. Alle syndromer er karakteristiske for akromegali, undtagen:

a) myopatisk syndrom

b) nefropatisk syndrom

c) CNS læsionssyndrom

d) hyperprolactinemi syndrom

e) dysplastisk fedme syndrom

Korrekt svar: d

10. For at identificere den aktive fase af akromegali anvendes test:

c) med thyroliberin

d) alle opført

Korrekt svar: d

11. Når akromegali og gigantisme bestemmer:

a) basofile adenom i den forreste hypofyse

b) eosinofil adenom eller diffus hyperplasi af eosinofile celler i den forreste hypofyse

c) hypothalamus nederlag

d) beskadigelse af den bageste hypofyse

e) læsion af den retikulære formation

Korrekt svar: b

12. Det kliniske billede af akromegali er kendetegnet ved følgende manifestationer bortset fra:

a) Ændring i udseende (stigning i ansigtsskelets knogler, prognathisme, diastema)

b) fortykkelse af huden med grove foldninger, greasiness, øget pigmentering, hypertrichose

c) de indre organer øges, ribbenburet øges til tøndeformet

d) udviklingen af ​​spinalkyphos og skoliose er mulig

e) hud er tynd, fugtig, hypertrichose er mulig

Korrekt svar: d

13. Med ekstracellulær vækst af en hypofyser er synshandicap mulig efter type:

a) bitemporal hemianopi

c) prolifererende retinopati

Det rigtige svar er: a

14. Sekretion af kortisol og ACTH er kendetegnet ved:

a) maksimal sekretion om aftenen

b) maksimal sekretion i dagtimerne

c) daglig rytme med maksimal sekretion om morgenen

Korrekt svar: i

15. Skin ændrer sig som en manifestation af den autoimmune proces i Addisons sygdom?

a) petechial udslæt

c) hårtab i øjenbrynernes ydre ender

Korrekt svar: b

16. Den kliniske manifestation af androgenmangel hos kvinder med adrenal insufficiens er:

a) hårtab

b) stemmeændring

c) dysplastisk fedme

Det rigtige svar er: a

17. I tilfælde af primær adrenal insufficiens er den patologiske proces lokaliseret i:

d) alle ovenstående er sande

Korrekt svar: i

18. Hovedårsagen til sekundær adrenal insufficiens er:

a) binyre læsioner

b) reduktion af adrenalreceptorernes følsomhed over for ACTH

c) et fald i produktionen af ​​ACTH på grund af sygdomme i hypothalamus-hypofysesystemet

Korrekt svar: i

19. Kronisk binyreinsufficiens er karakteriseret ved alle klager, bortset fra:

b) pigmentering af huden og slimhinderne

d) angreb af mavesmerter

Korrekt svar: i

20. For at diagnosticere primær og sekundær binyreinsufficiens bestemme:

Det rigtige svar er: a

21. Med primær adrenal insufficiens, niveauet af ACTH i blodet:

Korrekt svar: b

22. I sekundær binyreinsufficiens er niveauet af ACTH i blodet:

b) steg med 100%

c) steg med 50%

Korrekt svar: g

23. Differentiel diagnose ved kronisk binyreinsufficiens udføres med de listede sygdomme bortset fra:

a) giftig goiter

b) systemisk sklerodermi

d) Itsenko-Cushings sygdom

Korrekt svar: d

24. Vælg muligheden for glucocorticoid recept for addison sygdom:

a) 1 dosis 3 gange om dagen

b) 1/3 dosis om morgenen og 2/3 om eftermiddagen

c) 2/3 doser om morgenen og 1/3 om eftermiddagen

d) hel dosis om morgenen

d) hele dosen om natten

Korrekt svar: i

25. Angiv den hyppigste lokalisering af feokromocytom:

a) hulrummet af kraniet

b) blære

d) sympatiske paraganglier langs aortaen

Korrekt svar: i

26. Den adrenale sympatiske form af feokromocytom er karakteriseret ved alle tegn, bortset fra:

a) pludselig begyndelse, kulderystelser, frygt

b) svær hovedpine, svimmelhed, mulige kramper

c) hudfarve, kolde hænder

d) bradykardi, lavt blodtryk

d) åndenød, smerte i hjertet, takykardi, stigning i blodtrykket

Korrekt svar: g

27. Når et pheochromocytom forekommer under et anfald, ses ændringer i blodet med undtagelse af:

Korrekt svar: d

28. I en 3-timers del af urinen efter en krise med feokromocytom ses en stigning:

a) catecholaminer og IUD 2-10 gange

b) 17KS 2-3 gange

c) 17OX 5-10 gange

Det rigtige svar er: a

29. Til diagnosticering af feokromocytom anvendes diagnostiske test med:

d) tropaphen, histamin

Korrekt svar: g

30. Feokromocytom skal differentieres fra sygdomme, undtagen:

a) hypotalamiske vegetovaskulære kriser

b) hypertensive kriser

c) giftig goiter med hypertension

d) diabetes i kombination med hypertension

e) Addison's sygdom

Korrekt svar: d

31. Ved diagnosticering af feokromocytom anvendes de angivne tests, undtagen:

a) computer tomografi af binyrerne

b) selektiv arteriografi

c) kateterisering af systemet af de nedre og øvre hule vener med undersøgelsen af ​​KOA

g) Undersøg 17KS og 17OKS i blod og urin

e) radioaktiv jodscintigrafi

Korrekt svar: d

32. Vælg en effektiv behandling for feokromocytom:

c) kirurgisk behandling

d) calciumantagonister ACE

Korrekt svar: i

33. Når sekundær aldosteronisme i binyrerne afslører:

a) en tumor af kromofile celler

b) hyperplasi af begge binyrerne

c) binyrerne ændres ikke

d) mesh tumor

d) strålezonens tumor

Korrekt svar: i

34. Navn på den effektive gruppe af lægemidler til behandling af sekundær aldosteronisme:

c) aldosteronantagonister

e) hjerteglycosider

Det rigtige svar er: a

35. Når primær aldosteronisme i binyrerne afslører:

a) tumor i den glomerulære zone af binyrens cortex

b) Der er ikke noget rigtigt svar

c) binyrerne ændres ikke

d) mesh tumor

d) strålezonens tumor

Det rigtige svar er: a

36. Patienter med primær aldosteronisme klager over:

a) angreb af muskelsvaghed, kramper, paræstesier, muskelsmerter

b) åndenød, afbrydelser

c) smerter i hjertet

d) polyuri, polydipsi, nocturi, moderat protinuri

d) alle ovenstående er sande

Korrekt svar: d

37. Hvad er den primære årsag til udviklingen af ​​osteoporose i Itsenko-Cushings sygdom?

a) krænkelse af knogles proteinmatrix

b) parathyroid læsioner og calcium metabolisme lidelser

c) krænkelse af calciumabsorption i mave-tarmkanalen

d) et fald i calciumadsorption i knoglevæv og en stigning i udskillelsen med urin

e) en stigning i produktionen af ​​mineralcorticoider sammen med glucocorticoider

Det rigtige svar er: a

38. Elektrolytforstyrrelser med primær adrenal insufficiens:

a) hypokalæmi, hyponatremi

b) hypernatremi, hypokalæmi

c) hyperkalæmi, hyponatremi

d) hypernatremi, hyperkalæmi

e) elektrolytforstyrrelser er ikke karakteristiske.

Korrekt svar: i

39. Hvilket symptom er mest karakteristisk for mavesmerter hos patienter med akut binyreinsufficiens?

Korrekt svar: d

40. For diabetes mellitus er kendetegnet ved:

a) udskillelse af en stor mængde urin med en høj specifik gravitation

b) nedsat glucosetolerance

c) udskillelse af en stor mængde urin med lavt tyngdekraft

Korrekt svar: i

41. Årsagerne til udviklingen af ​​diabetes insipidus er:

a) primær eller sekundær tumor i hypothalamus eller hypofysen

b) Traumatisk hjerneskade

c) neurotrop virus eller anden infektion

d) andre endokrine sygdomme i hypothalamus-hypofysegenesisen

Korrekt svar: d

42. For differentialdiagnose af diabetes insipidus og psykogen polydipsi blev der udført en test med væskeabsorption. Diagnosen af ​​diabetes insipidus er bekræftet. Vælg som:

a) et fald i diuresis, en stigning i forholdet til normen

b) der er ingen symptomer på dehydrering

c) en forøgelse af andelen af ​​ikke mere end 1010, den hurtige udvikling af symptomer på dehydrering

d) Generel tilstand ikke forværret

Korrekt svar: i

43. Vælg de ændringer, der er karakteristiske for Itsenko-Cushings sygdom:

a) overdreven afsætning af fedt på underlivet, ansigtet, brystet, halsen ("climacter hump")

b) huden er tynd, våd

c) ensartet afsætning af subkutant væv

g) deponering af subkutant væv på maven og lårene

Det rigtige svar er: a

44. Hvilke laboratorieændringer er karakteristiske for Itsenko-Cushings sygdom?

a) stigning i ACTH i blodet

b) formindskelse af alkalisk phosphataseaktivitet

c) Forøgelse af kortisol, perversion af den daglige rytme af sekretion

g) Forøget urin kortisol, 17OX

d) Alle svar er korrekte

Korrekt svar: d

45. I hypofysens anteriorlobe med Itsenko-Cushings sygdom bestemmes følgende:

a) basofil adenom

b) "tom" tyrkisk sadel

c) ingen ændring

Det rigtige svar er: a

46. ​​Vælg røntgen tegn på Itsenko-Cushing's sygdom:

a) hyperostose af lange rørformede knogler

b) ingen ændring

c) osteoporose af hvirveldyrene

g) "finger" indrykning af knoglerne i kranialhvelvet

Korrekt svar: i

47. De etiologiske faktorer i Itsenko-Cushing-sygdommen kan være:

a) traumatisk hjerneskade

b) smitsomme sygdomme, neuroinfektion, forgiftning

c) hypofysetumorer

g) hormonalgellayajustering under graviditet, fødsel, overgangsalderen

Korrekt svar: d

48. Hvilke sygdomme skal differentiere Itsenko-Cushing sygdom?

b) ektopisk ACTH-syndrom

c) fedme med nedsat blodtryk og kulhydratmetabolisme

d) hypotalamus syndrom

d) med alle listede

Korrekt svar: d

49. Ektopisk ACTH-syndrom er kendetegnet ved:

a) et malignt kursus med et højt basalt niveau af ACTH og

cortisol i blod og urin

b) positiv dexamethason Liddle nedbrydning

c) Oftere er kvinder syge

Det rigtige svar er: a

50. Den pubertalte hypotalamus syndrom er karakteriseret ved:

a) godartet kursus, acceleration af fysisk og seksuel udvikling

b) fraværet af ændringer i struktur af knoglerne i nærvær af smal pink-rød strii på huden

c) labilitet af blodtryk, uændrede binyrerne

d) positiv lille dexamethason Liddle nedbrydning

d) Alle svar er korrekte

Korrekt svar: d

51. Røntgendiagnostiske tegn på akromegali:

a) tyrkisk sadle ikke ændret

b) Den tyrkiske sadle er forøget med en udvidet indgang og en dyb bund

c) juvenile tyrkisk sadel

Korrekt svar: b

52. Hvilke metoder anvendes til behandling af acromegali?

a) protonbehandling af hypofysen

Det rigtige svar er: a

53. De provokerende faktorer for udvikling af akromegali og gigantisme kan være:

a) kranialt traume

b) graviditet, psykisk skade

c) akutte og kroniske infektioner

g) inflammatorisk proces i den hypotalamiske region

Korrekt svar: d

54. Hyperproduktion med lukkede vækstzoner fører til:

a) uforholdsmæssig forøgelse og fortykning af benene og benene på kraniet

C) en forøgelse af størrelsen af ​​de indre organer og muskelvæv

Det rigtige svar er: a

55. I aktiv fase af akromegali i blodniveauet er der øget:

Korrekt svar: g

56. Vælg ændringerne i hormons statuskarakteristika for Addisons sygdom:

a) stigning i kortisol i blodet

b) et fald i cortisol i blodet

c) stigning i 17OX i urin

Korrekt svar: b

57. Klinisk tegn, der gør det muligt at differentiere primær og sekundær binyreinsufficiens?

b) kortisols daglige rytme

c) hudpigmentering

d) niveau på 17OX i urin

Korrekt svar: i

58. Hovedårsagerne til kronisk binyreinsufficiens er:

b) tuberkulose infektion

Korrekt svar: b

59. Bidrage til udviklingen af ​​addisonisk krise:

a) akutte infektioner og forgiftninger

b) operation, utilstrækkelig behandling

c) alle ovenstående

Korrekt svar: i

60. Differentialdiagnosen af ​​primær og sekundær binyrebarksufficiens muliggør følgende diagnostiske undersøgelser:

a) kortikotrop faktor

Korrekt svar: i

61. Til normalisering af indikatorer kræves udnævnelse af mineralcorticoid med Addisons sygdom?

a) normalisering af legemsvægt

b) normalisering af elektrolytbalancen

c) puls normalisering

Korrekt svar: b

62. Hvilke hormoner overproduktion observeres i feokromocytom?

Korrekt svar: g

63. Medicinsk taktik i tilstanden "ukontrolleret hæmodynamik":

b) ACE-hæmmere

c) fjernelse af pheochromocytom

d) beta og alfa-blokkere

Korrekt svar: i

64. En patient med et mistanke om feokromocytom blev testet med histamin. Testen er positiv. Vælg et svar valg:

a) testen udføres ved det indledende blodtryk større end 150/100 mm Hg.

b) Blodtrykket stiger efter testen med mere end 50/40 mm Hg.

c) Blodtrykket stiger med mindre end 50/40 mm Hg.

Korrekt svar: b

65. En patient med mistanke om feokromocytom blev testet med tropafen: Testen er positiv. Vælg det rigtige svar:

a) testen udføres med det oprindelige blodtryk mindre end 160/100 mm Hg

b) blodtrykket falder en smule

c) Blodtrykket reduceres med ikke mindre end 50/30 mm Hg.

Korrekt svar: i

66. At identificere hypokalæmienes afhængighed af et overskud af aldosteron under anvendelse af testen med aldacton. Efter at have taget lægemidlet i fire dage (100 mg x 4 gange om dagen) med hyper aldosteronisme kan iagttages:

Flere Artikler Om Nyre